Hometrainer voor vetverbranding

Als zich door de tijd iets bewezen heeft met fitnessapparaten, dan is het de hometrainer. Al van oudsher worden hometrainers gebruikt door fysiotherapeuten en cardiologen. Maar ook door senioren worden hometrainers veelvuldig gebruikt om vitaal te blijven. In deze tekst de mogelijkheden met de moderne hometrainers die al decennialang hebben laten zien hoe doeltreffend die zijn.

De tijd heeft niet stilgestaan

Het apparaat waar je een fietsende beweging op maakt is gebleven, maar het assortiment hometrainers is fors groter geworden t.o.v. vroeger. Bijvoorbeeld een airdyne of airbike, een fiets waarbij de armen meebewegen. Of de recumbent bike, wat het idee heeft van een ligfiets. Voor de toppers is er de spinfiets, deze wordt gebruikt door professionele sporters. De standaard hometrainer heeft ook een ontwikkeling ondergaan, ook al blijft deze het meest op die van vroeger lijken. Al deze hometrainers zijn er in verschillende uitvoeringen.

Verschillende doelen zijn haalbaar

Dat er zo’n assortiment aan hometrainers is komt mede omdat er verschillende doelen zijn. De fysiotherapeut zet de hometrainer in als warming-up voordat de patiĆ«nt oefeningen kan doen, en de cardioloog test de belastbaarheid van het hart. De spinfiets kan gebruikt worden door een marathonschaatser die de dag na een wedstrijd stram kan zijn. Door een paar uurtjes te bewegen worden de spieren weer soepel. Op deze wijze wordt een hometrainer vaker ingezet, als je kampt met spierpijn, een stukje fietsen met weinig weerstand en de spierpijn is weg. Het is daarom logisch dat er verschillende modellen hometrainers zijn, ondanks dat een hometrainer als universeel te omschrijven is.

Afvallen middels een hometrainer

Nu de verschillende modellen en enkele trainingsdoelen omschreven zijn, aandacht voor het favoriete trainingsdoel. Een hometrainer is het perfecte fitnesstoestel om vet te verbranden. Hiervoor zijn verschillende methoden, maar tijdsduur is een belangrijke factor. Mocht je van plan zijn om de hometrainer enkel in te zetten voor gewichtsverlies en in een later stadium gewichtsbeheersing, dan kan de airdyne of airbike het meest geschikte model zijn. Bij dat model bewegen de armen mee, er zijn dan meer spiergroepen actief, wat gunstig is voor de verbranding. Je zal met zo’n model makkelijker je doelen behalen dan met een ander model hometrainer.

Trainen op hartslag

Favoriet bij afvallen en conditietraining, is trainen met een hartslagmeter. Veel hometrainers hebben die ingebouwd, en het werkt zeer effectief. Bijvoorbeeld voor afvallen, opwarmen totdat 70% van de maximale hartslag is bereikt, en dan proberen om lang het tempo vol te houden; liever een vol uur 70% van het maximum dan een half uur. Voor conditie verkrijgen kan het op vet verbranden lijken, maar er zijn verschillende methodes. In principe ga je bij conditietraining tot 80% van de maximale hartslag, maar een methode van rustig aan dan een piek tot 90% om daarna weer rustig aan te fietsen komt ook voor. In ieder geval is zogeheten cardio, trainen op hartslag, ideaal op een hometrainer. Je kan werkelijk bereiken wat je wil hebben.

De nieuwste luxe hometrainers

De meeste hometrainers zijn helemaal compleet. De hometrainer heeft een regelbare weerstand, vaak een timer, een calorieteller, en een hartslagmeter. Daarnaast heeft het andere gadgets zoals meting afgelegde afstand, het wattage wat je trapt, en met hoeveel omwentelingen per minuut. Enkel de spinfiets kan weleens kaal zijn, dus geen elektronica hebben, evenals een airdyne of airbike. Echter nu zijn er ook hele luxe uitgebreide hometrainers in de handel. De luxe hometrainer kun je met Bluetooth linken aan je tablet of laptop. Zo kun je de progressie makkelijk in de gaten houden, maar ook virtueel een route fietsen. Als je het virtuele gebruikt zie je op je tablet of laptop een stad of het laatste stuk van een etappe uit de Tour de France. Virtueel leg je dan die route af. Met zulke vindingen is trainen op een hometrainer nooit saai. De meeste sporters fietsen op muziek, maar dan zo ter afwisseling een route fietsen is een goede motivatie. In de tussentijd dat je zo bezig bent op de hometrainer vliegen de kilo’s eraf en verkrijg je steeds meer conditie. De aloude en beproefde hometrainer zal daarom blijven als ideaal fitnesstoestel voor verschillende doelen, naast dat de kans op blessures nihil is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.